Första, andra, tredje, ......... kursen
I väntan på valpen

När jag fick hem Miro sommaren 2015 var det en obeskrivlig känsla av glädje och stolthet. Jag njöt av det lilla livet som var överallt och tittade nyfiket på mig. Det fanns inga begränsningar i hans värld. Men det fanns det i min och det behövdes i hans också eller rättare sagt ett alternativ till det Miro uppfattade som viktigt här i livet. Jag ville så väl men visste inte riktigt hur. Hur skapar jag en god relation med min hund, hur blir den trygg, vad är viktigt. Av naturliga skäl kan det dröja innan man kommer iväg på någon valpkurs.

Jag hade läst lite om valpens utveckling, om socialiseringsfasen mellan 3-12 levnadsveckan, hur oerhört viktig den är för hundens fortsatta utveckling och förmåga att ta sig an världen. Nu var han 8 veckor och det skulle gå många veckor innan kursstart

Jag hade faktiskt gått en valpkurs utan valp ett halvår innan. Det var värdefullt men jag hade behövt veta andra saker än vad just valpkurserna erbjuder.

Allt har självklart gått bra men jag hade haft nytta av att veta mer om valpens olika behov, skötsel, hantering och miljöträning. Denna insikt gör att jag vill erbjuder ett kurstillfälle för valpägare som står inför ett valpköp eller som väntar hem sin valp om ett antal veckor eller kanske har du precis fått hem valpen.

Kusttillfället kostar dig inget men du behöver anmäla dig och eventuellt din hund


                                                          Aktuella kurser 
Valpkurs

Det är nu det börjar, det roliga och ibland tålamodskrävande arbetet med att få en valp att bli en harmonisk, glad, trygg hund med gott självförtroende och som älskar att vara med sin nya familj.

Alla valpar mellan 12 veckor och 6 månader är välkomna. Kursen handlar till största delen om att skapa en bra och stark relation mellan dig/er och din valp. Teori och praktik varvas och kursen hålls både ute och inne under 6 tillfällen. 

Teori - vid första tillfället träffas vi utan hundar där vi pratar om hundens språk, olika inlärningsmodeller, vikten av miljöträning, lekens betydelse, din roll som ledare, barn och hund mm

Praktik - här tränar vi kontakt, kroppshantering, avkoppling, fokus, sitt, ligg, följsamhet i koppel, stanna mm


 Aktuella kurser 


Vardagslydnad

är en vidareutveckling och fortsättning på valpkursen. Kursen passar unghunden från 6 månader som gått en valpkurs eller den äldre hunden som inte gått någon valpkurs innan. Alla moment är användbara i vardagen och vi jobbar med kontaktskapande övningar som förbättrar relationen och bygger förtroende. Även här varvas teori och praktik och kursen hålls både ute och inne under 6 tillfällen

Teori - första tillfället träffas vi utan hundar där vi går igenom hundens behov och aktivering, stress och vad som händer i hunden under "tonårstiden". Vi tittar också på belöningar och hur man lär hunden på bästa sätt.

Praktik - vi tränar sitt/ligg kvar, byta sida, gå bakom, stanna, inkallning, koppelträning, hundmöten, självkontroll, trix och lek. Olika störningar läggs på vid utförandet av övningarna


 Aktuella kurser 


Nosework

är en härlig aktivering och en rolig uppgift som passar alla hundar, liten som stor, ung som gammal. Den aktiva hunden blir oftast lugnare, den försiktiga stärker sitt självförtroende och den reaktiva hunden lär sig fokusera på söket. Glädje är den känsla som ska genomsyra det hela på alla nivåer. 

Nosework finns också som tävlingsform och är en stark växande sport. 

Nosework handlar om att lära hunden känna igen och utskilja tre sprecifika dofter i olika moment och miljöer. Dofterna ska hittas i behållare, inomhus, utomhus och på fordon. Det krävs inga förkunskaper till Steg 1

Räkna med att träna mellan kursträffarna, vi vill ju att ni ska märka resultat och för det krävs kontinuerliga korta träningspass.

Doft finns att köpa här om du inte har hemma
För att hitta kursdatum för respektive steg klicka på Aktuella kurser


  Aktuella kurser 


Nosework Steg 1

Här introducerar vi doften eukalyptus för hunden. Vi tränar upp intresset för doften, belöningsteknik och timing, startrutin och koppelhantering. Vi pratar säkerhet. Vi arbetar med behållarsök, inomhussök  samt introducerar utomhussök. Teori och praktik varvas. Det ingår ett startkit med bland annat eukalyptusdoft, möbeltassar, pincett 

                                                       

Nosework Steg 2

Kursen vänder sig till dig som har gått steg 1 eller liknande. Vi fortsätter träna med doften eukalyptus men i mer utmanande miljöer. Vi tittar på hur du som hundförare, påverkar hunden och hur du kan stötta utan att störa din hund i sökarbetet. Fordonssök introduceras och markeringsträning. Teori och praktik varvas

                                                        

Nosework Steg 3

Kursen vänder sig till dig som har gått steg 2 eller liknande. Nu har du kommit en bit på väg och din hund blir allt mer säker på doften eukalyptus. Vi jobbar med höga gömmor, svåråtkomliga gömmor, scanning och säkringsövningar. Vi tränar vidare på att kunna läsa våra hundar i alla fyra sökområdena. Markeringsträning ingår.Teorin lägger fokus på hur vinden påverkar doftspridningen och hur du som hundförare påverkar hunden.             

                                                        

Nosework Steg 4

Doften har nu ett högt värde för hunden vilket gör att vi kan träna uthållighet i miljöer med mycket störningar och där gömmorna är svåråtkomliga. Ev. kommer viss träning hållas på annan plats. Under kurstillfället kommer du även få möjlighet att träna inför ett doftprov som krävs om du vill tävla i Nosework 


Färdiga sökområden

Framöver kommer Grönebackens hund erbjuda färdigställda sökområden. Information om detta läggs ut på Grönebackens fb-sidaDoftprov

Grönebackens hund arrangerar doftprov

Nästa tillfälle: andra halvan av 2023

Läs mer på hemsidan under flik "Clear round och Tema träffar"


Anmälan görs via SNWK:s hemsida.


                                                    

 Kantarell jakt

Att lära hunden hitta kantareller är att förena nytta med nöje. Hunden får en naturlig och nyttig uppgift och du får en korg med "skogens guld"

För att ge hunden de bästa förutsättningarna är det viktigt att lägga grunden och vara noggrann i början. Det tar 1-2 säsonger innan du kan förvänta dig att hunden ska kunna leta fritt i skogen. Innan dess är det helt avgörande för resultatet av inlärningen att du låter hunden lyckas med sina sök. På det sättet behåller hunden sin motivation att leta. 

Under kursen lär du din hund att hitta och markera kantarellerna. Vi tittar på utrustning och lär in en ritual som förbereder hunden för att söka kantareller. Vi tittar också på vilka fällor du måste undvika för att lyckas.

Kurstillfällena innehåller både teori och praktik där det första tillfällets teoriavsnitt är lite längre

I kursavgiften ingår det ett startkit med bland annat kantareller


 Aktuella kurser 
Personspår

Att spåra är för många hundar det absolut mest uppskattade nosarbetet. Det kräver koncentration, kondition, mod och är det ett fantastiskt sätt att få utlopp för sin energi. Spårträning ger många positiva effekter som bl.a. ökad samarbetsvilja, uthållighet och självförtroende. Alla hundar kan spåra och personspår är ett sätt.


Personspår innebär att hunden följer en vittring efter de avtryck en människa gjort, i skogen, på fältet eller över grusplanen. Ibland ligger det föremål utefter spåret som hunden ska hitta men för personspår behöver man inte tänka på detta. Spåret leder till slutmålet, eller belöningen, som kan vara en leksak, godis eller en människa.

Det är ett enkelt och roligt sätt att aktivera sin hund på, hela familjen kan vara delaktig. När vi gör ett nedtramp händer saker i underlaget, jord och mossa trycks ner, grenar bryts och en massa härliga dofter från oss avsöndras där vi går. Allt detta tillsammans bildar spåret. 


Under tre tillfällen får du lära dig grunderna och hur du lägger ett nybörjarspår

Teori och praktik varv Aktuella kurser