Hundmassage

Våra hundars välmående och hälsa uppmärksammas alltmer. Vi försöker hitta rätt behandling för de problem våra hundar uppvisar och massage har blivit en självklar behandlingsmetod idag. Det är ett utmärkt redskap för att hitta och lösa upp muskelspänningar till följd av smärta och andra muskel- eller ledrelaterade problem, problem som lätt kan uppkomma under vardagens träningspass och lek. Massage är också ett viktigt komplement till den traditionella veterinärvården men massagen ersätter den aldrig. Som hundägare har vi ett stort ansvar för våra hundars hälsa och massage kan göra skillnad för just din hund.


Lymfmassage

är något som du säkert hör talas om men då framför allt på humansidan. Det är ett kunskapsområde som växer och vi kan se dess positiva effekter både hos människor och djur. Lymfsystemet är mycket viktigt för vår hälsa då lymfsystemet utgör en del av kroppens immunförsvar. Med regelbunden lymfmassage kan kroppen bli mer motståndskraftig mot sjukdomar men dess effekter är långt mycket större än så.

Du kan läsa mer om vad lymfmassage är, dess effekter och varför vi ska ge våra hundar lymfmassage. Scrolla ner till slutet på denna sida.


 Pris behandling 








När behöver hunden massage? 

Massage är inte bara bra som rehabilitering efter en skada eller operation. Idag är det också vanligt att använda massage i förebyggande syfte eller enbart för att öka välbefinnandet hos hunden. De tillstånd som kan behandlas med massage är många, såsom exempelvis spända muskler, muskelknutor och svullnader, ledvärk, stelhet, hältor av olika slag, artros, ärrvävnad och rörelseinskränkningar/störningar. Men också vid tillstånd av stress, nervositet och rädsla, vid ensidig och hård träning samt vid mag- och tarmproblem. En behandling är individuell för varje hund men målet för samtliga behandlingar är att genom ökad blodcirkulationen göra spända muskler mjukare, spänstigare och smidigare, minska skaderisker och smärta samt få hunden att må så bra som möjligt. Man får räkna med att det tar ett antal gånger innan man kan se något resultat av massagen. Din hund bör vara minst 1 år gammal.





Massage har många positiva effekter

  • Blodcirkulationen ökar vilket medför att muskler, bindväv, benväv och inre organ ökar syre- och näringsupptaget. Spänningar släpper och musklerna blir spänstigare och smidigare.
  • Massage minskar bildandet av bindväv som uppkommer vid skada och muskeln kan därför bibehålla sin elasticitet. En trött muskel återhämtar sig snabbare om den masseras än om den får vila.
  • Påskyndar lymfcirkulationen så att kroppen renas snabbare från slaggprodukter. Förhindrar ödem (vätskeansamling/svullnad)
  • Förbättrar immunförsvaret. Lymfsystemet är en del av immunförsvaret och hunden blir mer motståndskraftig mot sjukdomar med regelbunden massage.
  • Blodtrycket sänks, blodkärlen vidgas, blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet kan rinna friare. Hunden blir mindre stressad och nervös.
  • Massage ökar insöndring av hormoner såsom oxytocin, endorfin och serotonin. Matsmältningen främjas, det lugnar och minskar smärtan.
  • Hundens utsöndringsorgan, mag-tarmkanal och njurar påverkas positivt.
  • Muskler och senor blir mer elastiska och hunden får en större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som blir stelare får därför god hjälp av massagen.
  • Friskare och glansigare päls pga ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar.
  • Du lär känna din hunds kropp och får därigenom det lättare att upptäcka knölar, svullnader, sår, fästingar mm.
  • Förebyggande. Om olyckan skulle vara framme har hunden större chans att klara sig pga smidigare muskler och bättre rörelsemönster.
  • Sist men inte minst; Du får en vän för livet. Massage erbjuder en djupare och intensivare kontakt med positiva kroppsliga och mentala effekter.



Men det finns tillfällen då hunden inte ska få massage

Det kan vara om hunden har akuta sår, inflammationer, infektioner, feber eller hudeksem som smittar eller varar. Andra tillstånd kan vara blödningar, chock, cancer, akut epilepsi, frakturer, hjärtproblem eller om hunden äter vissa mediciner. Dräktiga eller digivande tikar får också vänta med massage. Man ska även avvakta en vecka efter vaccination eller avmaskning av sin hund. Är hunden under behandling eller äter medicin ska klartecken ges av behandlande veterinär. Likaså om hunden är under 1 år gammal. 

Massage i en enklare form kan man dock börja med tidigt. Det är bra att redan som valp bli introducerad i massagens magi.





Att tänka på före en massage

Hunden ska inte ha ätit precis före en behandling, låt det gå minst en timme.

Hunden ska vara välrastad.

Äter hunden medicin eller har andra skador ska du alltid få klartecken från veterinär innan massage




Att tänka på efter en massage

Efter en massagebehandling är kroppen trött och ska inte utsättas för fysisk aktivitet.

Hunden kan vara extra törstig och lite frusen. Eftersom njurar och tarmar kommer igång behöver hunden kissa och kanske bajsa direkt efter behandlingen.

Därefter bör man erbjuda hunden en lugn kväll hemma.

Hur lång tid tar en massage?

En behandling kan vara olika lång beroende på hur van hunden är vid massage, hur lätt den blir rastlös, hur stor och hur gammal den är. Även en kortare behandling kan vara mycket effektiv. En normal behandlingstid är ca 45 minuter



Vad kan hända efter massage?

En vanlig reaktion är att hunden blir öm, lite stel och får träningsvärk i musklerna och då framför allt efter sin första behandling. Denna ömhet ger med sig på ett par dagar. 



Kurs i Hundmassage för hemmabruk

Massage är det perfekta sättet att hålla din hunds muskler och leder i trim. Det är också ett bra sätt att lära känna din hunds kropp och på det sättet tidigt upptäcka om någonting inte står rätt till. Men det bästa av allt, det är ett fantastisk sätt att fördjupa din relation med din hund. Vi igenom hur hundens muskler och leder är uppbyggda samt vad friskvårdsträning för hund innebär, dess syfte och mål och hur man på ett bra och enkelt sätt genomför den


<Mer info om friskvårdsträning här>


 Aktuella kurser 




Vad är lymfmassage?

Lymfmassage är en lätt massage som utförs med hjälp av strykningar mot kroppens större lymfstationer. Det syftar till att få fart på lymfvätskan som är trögflytande och kan stagnera i kroppens lymfsystem av olika anledningar. Lymfsystemet är som kroppens avlopp, kroppens egna dammsugare som har till uppgift att rensa kroppen från allt skräp men också överfödig interstitiell vätska (vätskan mellan cellerna). "Skräpet" kan mestå av döda celler, virus/bakterier, hormoner, kemikalier mm.

Vid lymfmassage använder man sig av lätta tryck och strykningar vilket gör att de flesta hundar njuter av den. Under massagen frisätts oxytocin, ett "lugn och ro hormon" som har en lugnande verkan

Lymfsystemet har ingen egen pump som cirkulation har (hjärtat) utan det är musklernas och bindvävens sammandragningar som hjälper lymfvätskan att förflytta sig. Bindväven, fashian ska glida lätt över och mellan muskler/organ men är lymfsystemet trögt klibbar bindväven fast som då kan ge stelhet och smärta. Hunden börjar avlasta den del av kroppen som ömmar som i sin tur leder till att en annan kroppsdel blir överbelastad. Det är kanske då du som hundägare först ser problemet.



Måste nämna några ord om bindväven, kroppens största organ. Bindväv finns överallt i kroppen och slaggprodukter ansamlas i bindväven om lymfsystemet är trögt. Ibland blir det förtätningar då bindväv och hud växer ihop och bildar sammanväxtningar s.k. fibroser Här fastnar ännu mer lymfvätska vilket ger stopp i hela systemet. Allt som gör hål i huden såsom vaccinationer, chip, fästingbett, slag, eksem, ärr kan ge fibroser




Symtom vid trögt lymfsystem

  • Diffus smärtproblematik
  • Hältor
  • Värk stelhet i kropp / leder
  • Återkommande infektioner 
  • Klåda / eksem / allergier
  • Skakningar i ben / shaking legs
  • Oro / stress
  • Svullnad / vätska i kroppen
  • Övervikt
  • Förtätad bindväv / fibroser
  • Magproblem
  • Trötthet





Vad orsakar stopp?

  • Skador
  • Rädsla / chock / trauma
  • Stress / oro
  • Ärrvävnad från operationer / vaccinationer / chip / bett och stick / sår / slag
  • Hudproblem


Varför lymfmassage?